Yaz aylarında unutulan ancak kış aylarında akıllardan hiç çıkmayan ısıtma sistemlerinde, ısınmanın yanı sıra tasarruf etmenin yollarını da aramaktayız. Tasarruf yöntemlerini araştırırken internette karşınıza ilk çıkan yollardan biri de reglaj ayarıdır.
Petek Vanaları Nasıl Ayarları – Reglaj Ayarı
Reglaj ayarı bir diğer adı ile petek vanalarını ayarlama olarak bilinen tasarruf yöntemi, petek vanalarını en ideal konumda ısıtma diyebiliriz.
Reglaj ayarını anlayabilmek için kombinin çalışma mantığını bilmek büyük önem taşımaktadır. Kombi, evimizi ısıtma için haznesinde belli bir miktarda bulunan suyu ısıtarak peteklere gönderir. Isınan su, borular aracılığı ile peteklere gitmektedir. Peteklerin içinde bulunan küçük kanallar içinde su dolaşarak, ısısını peteğe aktarır. Petek içindeki kanallardan geçerek peteğin alt kısımlara ulaşan su, yeterince soğumuş olur. Buradan itibaren tekrar boru aracılığı ile kombiye doğru yol almaya başlar. Kombiye ulaştığında tekrar kombide ısınarak peteklere gider bu döngü kombi çalıştığı sürece devam etmektedir.
Kombiden çıkan su, ilk önce en yakın peteğe ulaşır. Suyun bir kısmı ilk peteğe geçer diğer kısım devam eder ve ikinci peteğe ulaşır, suyun bir kısmı buradan ikinci peteğe geçerken diğer kısmı sonraki peteğe ulaşır. Bu şekilde en son peteğe ulaşır.
Reglaj ayarı yani petek vanalarını ayarlama olayı burada devreye girmektedir. İlk petek her zaman daha fazla ısınır ve son petek her zaman en soğuk petek olur. İlk peteğin giriş vanası sonuna kadar açıksa kombiden gelen suyun büyük bir kısmı ilk peteğe girer kalanı diğer peteklere doğru devam eder. Eğer ilk peteğin su giriş vanası kısılırsa sonraki peteklere daha fazla su gider ve giden suyun basıncındaki düşüş daha az olur.
İlk peteğin vanası en kısık hale ayarlandıktan sonra bir sonraki peteğin vanası, ilk peteğin vanasına göre biraz daha fazla olacak şekilde ayarlanır. Bu şekilde tüm petekler ayarlanır ve en son peteğe gelindiğinde son peteğin vanası sonuna kadar açık olur.
Reglaj ayarındaki amaç, tüm peteklerin eşit şekilde ısınmasını sağlamaktır. Bu şekilde daha tasarruflu bir ısı elde edilmiş olunur.
Kalorifer Peteği Alt ve Üst Vana Ne İşe Yarar
Kalorifer peteklerinde 2 adet vana bulunur. Bu vanalar çoğu zaman alt ve üst vana olacak şekildedir.
Kalorifer peteklerinde alt vana, petekten çıkan suyun kontrolünü sağlar. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır. Tabi bu vanalar her zaman altta ve üstte olmaz. Bazı durumlarda biri peteğin sağında diğeri ise peteğin solunda olur.
Bu durumda giriş ve çıkış vanasının ortasında renklendirme yapılır. Giriş vanasının ortasında kırmızı renk olur. Su çıkış vanasının ortasında ise mavi renk olur yani soğuğu temsil eder.
Petekler Nasıl Açılır?
Petekler nasıl açılır sorusu da çok sık sorulan sorulardan biridir. Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır.
Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz.
Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir. Ancak üst vanadan ayarlanırsa etkisi daha hızlı olacaktır.
Alt vanadan yani su çıkış vanasından ayarlanırsa, gelen su önce peteğin içinde dolaşacaktır sonra çıkış vanasına gelecektir bu durum da zaman almaktadır.
Bugün bağlandı doğalgaz yeni taşındım. Peteklerin en büyük olanı sadece vanaya yakın olan giriş yeri ısınıyo peteğin bütün hali ısınmadı neden olabikir. Su sesi geliyor sürekli
Yaz aylarında petekleri alt vanasından kapatmak gerekir mi
Yaz aylarında kaloriferleri açmadığınız için peteklerde herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.